AESTHETIC AND RESTORATIVE DENTISTRY

Фасети, коронки и мостове

Фасети

Фасети, коронки и мостове
Да си поговорим и за фасетите. Те представляват една тъничка пластинка, която покрива външната част на зъба. Могат да бъдат изработени в зъботехническата лаборатория от керамика или фотополимер. Ако желаете предварително да видите как ще изглеждат Вашите зъби, то моят зъботехник – Камелия Лазова ще направи за Вас модел от восък, върху който Вие можете да нанесете корекции и в крайна сметка да получите желаните от Вас зъби.Фасетата може да се направи и директно в устата на пациента чрез така наречената адхезивна техника или техника на залепването. Предимството на работата в кабинета е, че пациента участва във взимането на решения относно формата, големината, дължината и цвета на зъбите в момента на тяхното изграждане.

Обвивни коронки

Когато естетика не е постижима с методите на художествената реставрация или с помоща на фасети или състоянието на зъбите не позволява използването им, решението е обвивната коронка. Тя може да бъде изработена от метал и керамика или само от керамика. За целта зъбът се изпилява, взема се отпечатък и той се изпраща в лабораторията. Цветовете се опредлят в кабинета, а лаборатирията работи с куриер. От пациента не се изисква излишно разкарване до там, освен ако той не желае индивидуално оцветяване или не се касае за единични коронки на зъби във видимата част на усмивката. Причинита за това посещение в зъботехническата лаборатория е, че цветовете на зъбите са в бялата гама, нюансите на бялото са много и всеки един излишен цвят в кабинета дава отражение върху тях. Ние правим кабинетите си в цветове, които успокояват пациента – зелено, лилаво, оранжево, жълто. Тези цветове се отразяват в зъбната повърхност и променят нюанса на бялото, а зъботехническата лаборатория цветовете и светлината са така подбрани, че да го няма това влияние. Истината е, че става въпрос за почти невидими за обикновения човек разлики, но те стават сериозни например в дискотеката, когато на диско-осветлението се вижда само зъбът с коронката. И тъй като в нашият екип изключително много държим на високата естетика и на най-добрата имитация на природата си позволяваме да поканим пациента и в зъботехническата лаборатория.

Ха, сега познайте къде са коронките!

Мостови конструкции

Направата на мостова конструкция се налага, когато има липсващ зъб и той не може да се възстанови чрез поставянето на имплантат. За целта съседните зъби се изпиляват, вземат се отпечатъци и в зъботехническата лаборатория се изработват коронки на вече изпилените зъби и висящо тяло, което имитира липсващия зъб.
Пациентите обикновено реагират негативно на факт, че ще им бъдат изпилени здравите зъби, за да се възстанови липсващия. В случая няма негативна страна, тъй като един липсващ зъб, създава проблеми в цялата лицево-челюстна област. На първо място се разместват зъбите: съседните на липсващия се "навеждат" към празното място, а срещуположния се стреми да го запълни като прорства. На второ място се нарушава нормалния дъвкателен акт, налагат се повече дъвкателни движения от обикновено, за да може храната да бъде добре сдъвкана и подготвена за по-нататъчна обработка в другите части на храносмилателната система. Това от своя страна пък води до претоварване на дъвкателните мускули и долно-челюстната става. В крайна сметка се оказва, че по-добрият и здравословен вариант е да се изпилят наличните зъби и да се възстанови загубеният!
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg