AESTHETIC AND RESTORATIVE DENTISTRY

Пародонтология

Пародонтология

Пародонта са всички онези елементи, които задържат зъба на мястото му в костта. Това е така нареченият зъбодържащ апарат. Към него се включват венците, костта и влакната, които свързват зъба с костта.

Към пародонтологичното лечение се включват хирургични и нехирургични методи:

Нехирургично е почистването на зъбната плака и зъбният камък. Тази процедура се извършва с помоща на ултразвук и е необходимо да се прави на всеки 6 месеца. Зъбната плака е мек, леплив материал, открит по зъбната повърхност. Когато към него се прибавят калциеви йони от слюнката се получава зъбният камък. Установено е, че един кубически милиметър дентална плака съдържа 200 милиона бактериални клетки. Тези микроорганизми, в резултата на метаболизма си, отделят различни киселинни продукти, които от своя страна атакуват зъбната повърхност, а впоследствие и костта. В резултат се развива кариес,гингивит - възпаление на венците и пародонтит. 

На горните снимки са показани различните степени на възпаление на венците, натрупване на зъбен камък и плака, както и костната загуба, видима единствено на рентгенова снимка. За да се предотвратят тези процеси и да не се стига до загуба на зъби следствие на пародонтално заболяване, е необходимо регулярно професионално почистване на зъбите.
Пародонтология
На пациента е дадена таблетка, оцветяващата плаката. Старата плака е оцветена в тъмно синьо, а новата - в розово. Венците са подути и зачервени, резултат инфекциозният процес.
Пародонтология
А така изглеждат зъбите му след отсраняване на плаката и зъбния камък.
При правилно почистване на зъбите и задължителното използване на конец за зъби се очаква възпалението да премине до 3-4 дни и да се възстанови здравето на венците.

Хирургичното лечение е необходимо, когато имаме загуба на прикрепването на венците, загуба на кост и много дълбоки джобове, които не могат да се почистят по друг начин. Тук вече се включват пластики на венеца, костозаместващи операции и хирургичен кюртаж.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg