AESTHETIC AND RESTORATIVE DENTISTRY

Ендодонтия

Ендодонтията или кореновото лечение се налага тогава, когато кариозния процес е напреднал значително и достигнал до кръвоносните и нервните съдове на зъба.

Всеки орган в нашето тяло има кръвоснабдяване и инервация. Кръвоносните съдове от една страна осигурявт храненето на зъба, а от друга отнасят излишните продукти от обмяната. А нервите казват на мозъка във всеки един момента каква е заобикалящата органа среда, предупреждават го дали има опасности или всичко е наред. Когато кариесът е толкова дълбок, че е достигнал до нервите на зъба, говорим за пулпит. Тогава нервите и кръвоносните съдове на зъба, т.нар. пулпа, са засегнати от инфекция. Следва те да се отстранят и каналът или каналите на зъба да се почистят и запълнят.

В световен мащаб има утвърден протокол как точно да стане това. Първият етап е умъртвяването на зъба. Колкото и да е възпалена пулпата, тя все още е жива. Използването на арсен вече е отживелица, а и е доказано, че се при използването му, той се натрупва в различни органи и след време води до тяхното увреждане. Съвременният метод се нарича витална екстирпация. Знам че звучи сложно, но всъщност е елементарна процедура. Поставя се упойка, пулпата се премахва и се обработва канала на зъба с иглички, на определена дълбочина, равна на дължината на кореновият канал. Целта на тази обработка е да се отстранят всички микроорганизми, довели до заболяване на зъба и по тази причина каналът добива формата на конус. За да е качествена тази обработка освен игличките, които отсраняват по мехнаичен начин инфектираната тъкан, се използват и химически съединения. За да е по-ясно, ще Ви дам приемр с почистването на канализацията. Всички сте гледали така известната реклама на Доместос :). Е, в канал на зъба правим същото, всички микроби измират под действието на нашите химикали.

До тук добре, премахнали сме инфектираните тъкани, почистили сме канала на зъба, но той остава празен. Следващата процедура е неговото запълване. Най-качественият материал за това е гутаперката. Пак Ви заливам със сложна терминология, но гутаперката всъщност представлявае вид гума, приличаща на каучук, прозрачна, твърда и гъвкава. При определена температура тя става течлива, увеличава обема си и идеално залепва по стените на канал, а в същото време запълва и страничните каналчета. Това е метода, който аз изпозвам в моята практика и се е доказал като най-добрият.

Както преди лечението, така и след него е наложително да се направи рентгенова снимка. Първата снимка ми помага да определя дължината на канала, както и да видя индивидуалните особености на кореново-каналната система точно на Вашият зъб. Снимката след лечението е необходима, за да се оцени качеството на пълнежа, да се види дали каналът е запълнен до неговият край и понякога да се проследи оздравителния процес, ако е налице гранулом.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg